NeverMindzz

Praktijk voor mindfulness & coaching bij hoogsensitiviteit

Sabiene Seip | Assen

Mindfulness voor kinderen en jongeren

Steeds vaker geef ik de achtweekse mindfulnesstraining MBSR/MBCT aan hoogsensitieve personen (HSP). Ze nemen vaak contact met me op vanwege stressklachten, overspanning, burn-out, angsten, piekeren en slaapproblemen, maar ook met chronische pijnklachten zoals fibromyalgie.

Mindfulness voor kinderen en jongeren

Stress speelt een belangrijke rol in ons alledaagse westerse leven, omdat ons leven vol moeilijke dingen zit. Of het nu grote of kleine stressvolle gebeurtenissen zijn, ons lichaam en onze geest reageren op dezelfde manier. Hierdoor ervaren we soms de hele dag door stress en dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van ons leven. Vreemd genoeg zijn we ons er vaak weinig van bewust. We ervaren stress en de effecten ervan als normaal en als we er last van hebben, ervaren we dit als persoonlijk falen, alsof we iets niet goed doen.

Mindfulness voor kinderen en jongeren

Het leven bestaat uit fijne en vervelende dingen. We willen die fijne ervaringen graag opzoeken en vasthouden en de vervelende ervaringen graag vermijden of uit de weg ruimen. Hoe groter het verschil tussen de gewenste en de daadwerkelijke situatie, hoe meer stress we ervaren. Vaak proberen we dingen te veranderen die (op dit moment) niet te veranderen zijn. Dat kost ons veel tijd en energie. Het haalt ons weg uit het hier-en-nu, omdat we met onze aandacht zijn bij dat wat we graag anders zouden willen.

Mindfulness voor kinderen en jongeren

Als jong meisje zoek ik al graag de stilte op. Ik kan urenlang mijn eigen ding doen op mijn kamer en als ik beneden ben, dan zit ik het liefst op de vloer met mijn rug tegen de centrale verwarming achterin de woonkamer. Weggedoken achter de massief eiken eettafel met stoelen. Pas de laatste jaren realiseer ik me dat ik toen al de behoefte had me soms terug te trekken. Niet te hoeven praten, maar alleen zijn met mijn eigen gedachten en gevoel. Een echte introvert. Nee, niet perse verlegen zoals mensen dan soms denken. Maar jezelf weer op kunnen laden door alleen te zijn.