Telefoon:06-30 34 14 10
HSP en dichtklappen: een reactie van stress

Klap jij als HSP regelmatig dicht? Dat je gewoon even niet meer weet hoe je moet reageren of wat je moet zeggen? Misschien in een grote groep mensen, tijdens een vergadering of op een feestje met onbekende mensen. In ieder geval in een setting waarin jij je niet helemaal op je gemak voelt.

Herken jij het patroon van dichtklappen als HSP?

Je voelt je gespannen, komt niet lekker uit je woorden of weet zelfs even helemaal niets meer uit te brengen. Je begint te blozen, draait wat onwennig op je stoel en het liefst zou je nu meteen verdwijnen. Gewoon in het niets opgaan. Je terugtrekken in je eigen bubbel.

Je ervaart een gevoel van spanning, angst en stress. En dat is niet alleen onprettig, maar het geeft je naar de buitenwereld mogelijk het beeld van een onzeker, verlegen persoon. Je komt niet meer tot je recht, terwijl je misschien juist graag meer voor jezelf op wilt komen en wilt laten zien en horen wat je in je mars hebt. Want dat heb je, maar komt er in groepen mensen of tijdens sociale contacten niet zo uit.

De impact van dichtklappen op stress en sociale contacten

Je kunt zo chronische stressklachten ontwikkelen, die kunnen leiden tot een burn-out. Het kan er ook voor zorgen dat je sociale contacten gaat vermijden en je steeds verder terugtrekt in je eigen wereld. Je raakt geïsoleerd, somber en angstig, en het wordt steeds lastiger om daaruit te komen. Je kunt je niet meer goed ontspannen.

Grote kans dat het 'dichtklappen' een patroon is dat je al sinds je kindertijd hebt

Grote kans dat het ‘dichtklappen’ een patroon is dat je al sinds je kindertijd hebt. Misschien was je altijd al iemand die eerst even moest ‘ontdooien’ op het drukke verjaardagsfeestje van je tante, waar het huis vol was met mensen die je niet zo vaak zag. Of je vond het altijd al spannend om voor de klas een spreekbeurt te geven of om deel te nemen aan het kringgesprek in de groep.

Het ontstaan van dichtklappen bij HSP

Het dichtklappen kan voortkomen uit een vervelende gebeurtenis in het verleden, bijvoorbeeld als je bent gepest of uitgelachen, maar ook uit een overtuiging. Dat is zo’n gedachte die je ingeprent hebt gekregen van je ouders of docenten en die je nu in de weg zit om lekker ontspannen jezelf te zijn. Je bent je daarom altijd bewust van hoe je dingen zegt, wat anderen daarvan zouden kunnen vinden, of het wel interessant of leuk genoeg is. Kortom, je twijfelt vaak of je wel oké bent en of dat wat je doet wel oké is.

Hardnekkige overtuigingen en patronen doorbreken

Het kan ook zijn dat je zelf iets bent gaan geloven over jezelf. Bijvoorbeeld: ‘Wat ik vertel is niet interessant genoeg’, ‘Ik ben niet goed in vertellen voor een groep’, ‘Dat kan ik toch niet’, ‘Ze lachen me vast uit’, ‘Ik begin straks vast weer te blozen of te stotteren’… Dat zijn hardnekkige gedachten die niet helpend zijn. Sterker nog, grote kans dat ze juist een stressreactie bij je oproepen en het gedrag zo instant houden.

Je onderbewustzijn reageert steeds op dezelfde manier in een soortgelijke situatie terwijl je dat met je bewustzijn helemaal niet wilt. Je wilt juist graag zelfverzekerd en vol zelfvertrouwen overkomen, en van dat vervelende gevoel van spanning en angst af. Maar hoe? Met je wilskracht heb je al van alles geprobeerd, maar niets lijkt te helpen. Die angst gaat niet weg. Je krijgt het automatisch warm als alle aandacht op je gericht is, je voelt je hartslag versnellen en je ademt onrustig en snel. Een typische reactie van stress.

Effectieve methoden: hypnotherapie en Yager Therapie®

Je kunt dit automatische patroon alleen maar aanpakken door een verandering in je onderbewustzijn aan te brengen. Twee methodes die daar uitstekend geschikt voor zijn, zijn hypnotherapie en Yager Therapie®. Beide werken in op je onderbewustzijn, dat zo leert op een andere, helpende manier te reageren. Het verschil tussen de methoden? Hypnotherapie werkt via hypnose en bij Yager Therapie hoef je niet in hypnose. Dat is aan jou.

Plan meteen je gratis kennismakingsgesprek in of lees meer over het Voel-je-vrij programma.

  • Assen / online
  • vrijblijvend

Ben je bereid aan jezelf te werken en wil je graag kennismaken? Van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek. Dat kan online of in mijn praktijk in Assen. We plannen dan samen op korte termijn een geschikt moment in. Voel je welkom!