Waarom ik mijn perfecte tuin opgaf voor een paar oranje bloemen
Veel HSP lopen leeg in de nabijheid van mensen. Ze voelen de energie wegtrekken in contact met anderen. Je kunt leren je energie meer bij jezelf te houden.
Sociaal verlof is dat je even niet die ander op de eerste plek hoeft te zetten. Dat je juist jezelf geeft wat je nodig hebt. Hoe lang is het geleden dat jij dat deed?
Mijn hoofd rustig krijgen? Ik dacht dat ik het nooit zou kunnen. Ik was jarenlang een wandelend hoofd op pootjes. Gelukkig leerde ik hoe het wel lukte!
Ik kon geen aardappel meer schillen en moest me uiteindelijk wel ziek melden met een burn-out
Zelfs als je niet zo van het koningshuis bent, lijk je meer op de Queen dan je nu misschien denkt (of wilt).
Haal jij de finish richting je vakantie met pijn en moeite? Hoop jij ook stiekem dat het na je vakantie opeens allemaal anders is? Sorry, maar dan haal ik je hierbij uit je vakantiedroom.
Je burn-out zien als een cadeautje roept misschien wat verontwaardiging op. Daarom leg ik graag uit waarom je er dankbaar voor mag zijn.
Je weet dat er iets moet veranderen en toch blijf je maar doorgaan. Trap op tijd op je rem om erger te voorkomen!
Zat van saaiheid en sleur en op zoek naar nieuwe prikkels? En toch ook behoefte aan rust? Misschien ben jij een hoogsensitieve high sensation seeker (HSP/HSS).
Herken jij die strenge stem in jezelf die je steeds in dezelfde valkuil laat stappen?
In je eentje worstelen gaat je niet helpen om je weer energiek en ontspannen te voelen.
Zit je zelf aan het stuur van jouw leven of neemt je brein het regelmatig over?
Herken jij de eerste signalen van stress? Ontdek wanneer je echt moet stoppen om erger te voorkomen.
Geeft een opgeruimd huis jou ook rust en ontspanning? Ik deel je mijn geheim zodat het geen voorwaarde meer is om je prettig te voelen.
Hulp nodig bij je stressklachten, maar geen financiële ruimte? Er zijn verschillende mogelijkheden voor vergoeding.
Laat jij je meedrijven met het leven of ga je dwars tegen de stroming in? Hoe moeilijke situaties je minder energie kosten.
Heb jij als HSP ook 'aanlummeltijd' nodig om weer op te laden? Ik wel en zet dan ook regelmatig een kruis in mijn agenda.
Een blog over acceptatie en de wijze woorden van een man die ik niet ontmoet zou hebben als vanochtend niet opeens alle kattenbrokjes op waren.
Leren om vaker de boel de boel te laten en weer echt te ontspannen? Ik heb de oplossing gevonden...
Wat is stress eigenlijk? En wanneer gaat het over in overspanning of burn-out? En belangrijker: hoe kun je dat voorkomen?
Veel hoogsensitieve mensen (HSP) die ik in mijn praktijk zie geven aan graag de controle te hebben. Controle over wat er gebeurt, hoe dat gebeurt, wanneer dat gebeurt, maar ook controle over hun gedachten en emoties. En dat geeft stress. Want niets is zo onvoorspelbaar als het leven zelf.
Bij zoiets wonderlijks als reiki kun je jezelf natuurlijk kritisch afvragen hoe het kan dat dit werkt en of het überhaupt werkt. Gelukkig wordt er naar steeds meer ‘alternatieve’ geneeswijzen onderzoek gedaan. Zo ook naar reiki. De belangrijkste conclusies beschrijf ik in dit blog. En reiki werkt, dat blijkt!
Er is niets dat zoveel invloed heeft op onze psychologische toestand als onze adem. Beter ademen kun je snel en eenvoudig leren. Sta eens stil bij jouw adem. Kun je daar misschien wat hulp bij gebruiken?
HSP zijn gevoeliger voor stress en vaak perfectionistisch. Daarmee maken ze meer kans op (chronische) hyperventilatie. Klachten die daarbij horen worden soms niet herkend.
Mindfulness leert je bewust te zijn wanneer je pijn vermijdt of genot aan het zoeken bent. Zodat je andere, vaak verstandigere, keuzes kunt maken.
Misschien weet je al langer dat je hoogsensitief bent, heb je dit nog maar net ontdekt of twijfel je nog.
Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit.
De werking van de hersenen van HSP verschilt op alle drie stadia van informatieverwerking: opmerken, verwerken én reageren.
HSP en mindfulness gaan erg goed samen. Mindfulness leert je naar binnen te kijken en wat minder naar de buitenwereld.
Leer je eigen stressreactie kennen met mindfulness, zodat je anders met moeilijke gebeurtenissen om kunt gaan.
Veel mensen weten niet zo goed wat mindfulness nu precies is of hoe je dat aan anderen kunt uitleggen.
Al tientallen jaren wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mindfulness. Een overzicht van de belangrijkste onderzoeken.