Telefoon:06-30 34 14 10
Controle

Veel hoogsensitieve mensen (HSP) die ik in mijn praktijk zie geven aan graag de controle te hebben. Controle over wat er gebeurt, controle over hoe dat gebeurt, controle over wanneer dat gebeurt, maar ook controle over hun gedachten en controle over hun emoties. Ik durf te stellen dat de meeste HSP echte ‘controlfreaks’ zijn. En dat geeft stress. Want niets is zo onvoorspelbaar als het leven zelf. Of wat andere mensen zeggen of doen, of juist laten.

Als je voortdurend het gevoel hebt dat dingen ‘gebeuren’ - je ‘overkomen’ - waar je geen controle over hebt, dan is dat spannend en heel irritant. Daar kun je dan vervolgens enorm mee bezig zijn in je hoofd, waardoor je in een negatieve stress-spiraal terecht komt.

Punt is: we hébben helemaal geen controle over het leven, hoogstens invloed erop. Via de keuzes die we in het leven maken. Ons verleden kunnen we niet meer veranderen. We kunnen er niets meer aan toevoegen en ook niets van afhalen. Je verleden zit in je hoofd, in je herinneringen, in je gedachten. Over die gedachten heb je misschien geen controle (ze komen automatisch), maar je hebt er wél invloed op. Jij (en niemand anders!) bepaalt voor de volle 100 procent of je een gedachte voor waar aan neemt of niet. Of je die gedachte gelooft en volgt. Daarvoor moet je je eerst bewust worden van je gedachten. Mindfulness helpt je daarbij.

Je gedachten zijn 100% bepalend voor hoe je je voelt. En alleen jij hebt invloed op wat je denkt!

Je gedachten zijn 100% bepalend voor hoe je je voelt. En alleen jij hebt invloed op wat je denkt! Positieve gedachten lijden tot positieve gevoelens en negatieve gedachten tot negatieve gevoelens. Jij zelf bepaalt hoe je naar je verleden wilt kijken. Jij zit aan het stuur. Jij alleen hebt die invloed, die keuze!

Dan over de toekomst. Ook daarover heb je geen controle, al denken we vaak van wel. We denken dat als we ons in ons hoofd maar goed genoeg voorbereiden op wat er allemaal zou kunnen gebeuren, we meer grip krijgen. Hele toekomstige gesprekken kun je zo in je hoofd voeren en enorme toekomstscenario’s uitwerken. Als dit, dan doe of zeg ik dat… Hoogsensitieve mensen zijn hier een kei in, want ze zijn vaak erg analytisch en kunnen goed verbanden leggen. Ook houden de meeste HSP niet van onverwachte gebeurtenissen. Dus als je van tevoren alle mogelijke scenario’s in je hoofd uitwerkt, dan líjkt het alsof je controle hebt over wat gaat gebeuren, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Je krijgt er alleen maar stress van en het vreet energie.

Hoe zou het zijn als je leerde om echt in het nu te leven? Je ervaringen uit het verleden mee te nemen als waardevolle kennis, maar niet te blijven hangen in dat verhaal? Hoe zou het zijn als je je denkcapaciteit niet meer zou benutten voor het uitdenken van al die toekomstige ‘als dit, dan dat’ scenario’s? Zou het dan niet veel rustiger in je hoofd zijn? Zou je dan niet veel meer kunnen genieten van wat er nu is? En zouden die gevoelens dan niet veel positiever zijn, omdat er geen spijt of verdriet is over het verleden en geen angst voor de toekomst? Kortom, zou je niet veel gelukkiger zijn?

Hoe je kunt leven in dit moment, en daardoor minder stress ervaart, leer je in een 8-weekse mindfulnesstraining MBSR/MBCT.

  •  
  • online
  • officiële test

Je bent al langere tijd oververmoeid, voelt je gespannen en prikkelbaar. Misschien voel jij je ook angstig en somber, en vergeet je soms dingen of maak je opeens fouten. Via deze test weet je precies hoe serieus jouw stress- en vermoeidheidsklachten zijn. De uitkomsten zijn betrouwbaar.

  • Assen / online
  • 10 maanden

Je hebt een vol leven. Eigenlijk kun je niet meer en toch blijf je maar doorgaan. Je hoofd is vol, je lichaam voelt gespannen en je bent al tijden oververmoeid. Je hebt geen energie meer voor de leuke dingen van het leven, je hebt vaak een kort lontje of barst om het minste of geringste in tranen uit. Je put jezelf steeds verder uit en herkent jezelf soms niet meer. Dit programma brengt rust in je hoofd en lijf en geeft je weer energie om te doen wat je het liefste doet.

  • online
  • officiële test

Twijfel je nog of je hoogsensitief (HSP) bent of een hoogsensitieve High Sensation Seeker (HSP/HSS)? Doe de gratis test en ontdek welke eigenschappen je van jezelf herkent in beide typen.