Telefoon:06-30 34 14 10
6-weekse training
Individuele mindfulnesstraining voor jongeren
beschrijving
Lesstof
ervaringen
Over deze training

Ben je snel afgeleid? Pieker je veel, waardoor je slecht slaapt en vaak moe bent? Of ben je misschien onzeker over jezelf? Vaak angstig of verdrietig? Er zijn een heleboel redenen om een mindfulnesstraining te volgen. Met de praktische mindfulnessoefeningen leer je in 6 weken jezelf beter te concentreren, je gedachten tot rust te brengen en je meer te ontspannen. Inclusief persoonlijke HSP-analyse, compleet werkboek en online leeromgeving voor thuis.

Resultaten van mindfulness
Je hebt minder stress
Je piekert minder
Je kunt je beter ontspannen
Je kunt je beter concentreren
Je leert je emoties kennen
Je bent minder overprikkeld
Je kunt beter slapen
Je zit lekkerder in je vel
Veelgestelde vragen
Is deze mindfulnesstraining individueel of in een groep?

De mindfulnesstraining voor jongeren geef ik individueel aan jongeren vanaf ongeveer 12 jaar. Het is ook mogelijk om een online pakket met een 6-weekse mindfulnesstraining voor jongeren te bestellen. Dit volgt je kind zelfstandig thuis, eventueel met ondersteuning van een ouder.

Hoe gaat deze individuele mindfulnesstraining in zijn werk?

Ik start altijd met een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek met de jongere (en vaak een ouder), eventueel aangevuld met een (betaalde) HSP-analyse waarin ouder en kind uitleg krijgen over hoogsensitiviteit. Ik vind het belangrijk dat een kind zich veilig en op zijn gemak voelt bij me. Is de klik er? Dan plannen we 6 afspraken in voor de mindfulnesstraining. Tijdens deze sessies komt je kind alleen, omdat dat vaak veel beter werkt voor de concentratie en het inhoudelijke gesprek.

Kan ik ook alleen een werkboek en oefeningen bestellen en samen met mijn kind aan de slag?

Ja, dat kan. De hele 6-weekse training is ook als online pakket te koop. Jullie krijgen dan een werkboek met daarin uitleg en oefeningen voor thuis, een heleboel mp3 bestanden om te downloaden en video's. Eventueel is het mogelijk om als ouder, tegen meerprijs, extra coachingsgesprekken met mij in te plannen. Daarin kan het gaan over mindfulness, maar ook over andere problematiek waar je als (hoogsensitieve) ouder en/of ouder van een (hoogsensitieve) jongere tegenaan loopt.

Lesinhoud

De mindfulnesstraining bestaat uit 6 lessen met iedere les een ander thema en nieuwe oefeningen. De inhoud is gebaseerd op de mindfulnesstraining MBSR/MBCT voor volwassenen. Het is belangrijk om thuis iedere dag wat tijd vrij te maken om te oefenen, omdat het een vaardigheidstraining is. Hoe meer je kind oefent, hoe beter het resultaat. Denk aan 10-20 minuten per dag.

Week 1 | Aandacht voor het nu
Je zintuigen gebruiken

We leren deze week dat we veel dingen op onze automatische piloot doen. Daardoor zijn we vaak met ons hoofd in het verleden of de toekomst en hebben we geen aandacht voor wat er nu is. En nu is het vaak fijn. Hoe leer je uit je automatische piloot te komen en weer bewust te zijn van wat je doet, denkt en voelt? Daar oefenen we mee deze week.

Week 2 | Aandacht voor je adem
Je adem helpt je

Je adem is altijd in het hier en nu en vertelt je hoe het met je gaat. Ook kun je leren om je aandacht op je adem te richten, zodat je niet steeds met je hoofd afdwaalt. Je adem is dus erg belangrijk en we doen er deze les een aantal oefeningen mee.

Week 3 | Aandacht voor je lichaam
De bodyscan en mindful yoga

Deze week geven we aandacht aan ons lichaam met de bodyscan en met mindful bewegen. Beide oefeningen leren je aandacht te hebben voor je lichaam en te luisteren naar wat het wil vertellen. En wat je ook voelt, het is helemaal oké. Het hoeft niet anders, jij hoeft niet anders! Mindfulness leert je om uit je hoofd en in je lijf te gaan. En je leert je eigen grenzen te kennen en er naar te luisteren.

Week 4 | Aandacht voor fijne momenten en emoties
Blije gedachten en emoties

Deze week hebben we het over de fijne dingen die we meemaken. En welke gedachten we dan hebben en hoe ons lichaam dan voelt. Ook staan we stil bij de dingen waar we dankbaar voor zijn en we wensen anderen iets fijns toe. Daar word je dan weer blij van :-)

Week 5 | Aandacht voor moeilijke momenten en emoties
Dwarrelende gedachten en stress

Soms gebeuren er dingen die helemaal niet leuk zijn. Dat kan van alles zijn. Vaak hebben we de neiging om deze moeilijke dingen nog moeilijker te maken omdat we het veel groter maken in ons hoofd of ons ertegen verzetten. We denken er heel veel over na en willen de moeilijke gevoelens niet voelen ins onslijf. Mar wat als je leert dat het er mag zijn deze moelijke gevoelens? Als je leert om er niet meer tegen te vechten? Je ontdekt dat je er dan vaak veel beter en rustiger mee om kunt gaan. Je kunt er beter mee ontspannen.

Week 6 | Aandacht voor je gedachten
Is het echt waar wat je denkt?

De gedachten die je hebt, bepalen hoe jij je voelt. We hebben iedere dag heel erg veel gedachten. Veel daarvan zijn geen blije gedachten, maar piekergedachten, zorgelijke gedachten of stressgedachten. Als je die gedachten allemaal gelooft, dan voel je je niet blij. Je leert in deze les dan ook jouw eigen gedachten te onderzoeken. Kloppen ze eigenlijk wel? Hoe zou het zijn als je die piekergedachten nooit meer zou hebben? Fijn hè?

Ervaringen

De afgelopen jaren heb ik al veel kinderen en jongeren een mindfulnesstraining mogen geven. Een aantal ouders en kinderen vertellen hieronder over hun ervaringen.

over de Individuele mindfulnesstraining voor jongeren

De mindfulnesslessen van Sabiene hebben me geleerd om op te merken dat ik irritatie voel opkomen in mijn lichaam. Hoe ik van rust, naar irritatie ga en dan pas boos en woedend word. Daardoor kan ik eerder bij mezelf ingrijpen. Het lukt me nu vaker om rustiger te blijven. Ik heb heel veel geoefend met mijn adem, en om niet vanuit mijn automatische piloot te reageren als ik irritatie voel opkomen. Het geeft me een soort pauze waarin ik even tijd heb om na te denken hoe ik op een andere, verstandigere manier kan omgaan met deze situatie. Ik kan nu rustig vertellen wat me dwars zit.

Lees verder
over de Individuele mindfulnesstraining kinderen

Onze dochter (11) heeft veel gehad aan de mindfulnesstraining. Juist op deze leeftijd. Er gebeurt heel wat in het leven van een tiener. De training bracht net die extra rust in haar leven. Even stilstaan bij jezelf. Wie ben je en wat vind je belangrijk. Helemaal terug naar de innerlijke basis en dat geeft onze dochter heel wat energie en zelfvertrouwen. Met plezier ging ze dan ook elke week heen. Thuis liet ze vol trots de opdracht zien die ze in een map meekrijgt en ze oefent op haar kamer. Als ouders worden we op de hoogte gehouden. Dat is fijn, want tieners vertellen niet altijd alles meer ;-)

Lees verder
over de Individuele mindfulnesstraining kinderen

Onze dochter (8 jaar) was vaak boos en kon door piekeren moeilijk in slaap komen. Met behulp van de zesweekse mindfulnesstraining van Sabiene is ze rustiger geworden en kan ze haar emoties beter verwoorden. Hierdoor kan zowel zijzelf als haar omgeving er beter mee omgaan en wordt ze minder snel boos. Ook het in slaap vallen gaat beter. Ze vond de lessen bij Sabiene heerlijk en ging er met veel plezier naar toe. Ook het werkboek voor thuis vond ze erg leuk om mee aan de slag te gaan. Via persoonlijk contact en de mail werden we op de hoogte gehouden van de lessen, dat was ook erg prettig.

Lees verder
over de Individuele mindfulnesstraining kinderen

Ik heb toen ik 11 jaar was (groep 7) een mindfulnesstraining gevolgd. Ik had vaak stress, piekerde veel en kwam slecht in slaap door al die (pieker)gedachten die ik had.  Met behulp van mindfulness heb ik geleerd om beter om te gaan met stress. Ik werd me bewuster van het feit dat ik stress had en herkende signalen van stress bij mezelf, zoals boosheid en vermoeidheid. Ook deed ik oefeningen waardoor ik mij meer kon ontspannen en waarmee ik ook beter in slaap kon komen. Het is nu ruim 4 jaar geleden dat ik een mindfulnesstraining bij Sabiene heb gevolgd en ik heb er nog altijd profijt van. Ik ervaar meer rust, maak mij minder druk om dingen die ik niet kan veranderen en ik slaap sneller.

Lees verder
over de Individuele mindfulnesstraining kinderen

Bij jongens van de leeftijd van Bas moet je als ouders wel eens je kind aansporen om huiswerk e.d. te maken, maar de oefeningen die hij van Sabiene meekreeg deed hij uit zich zelf. Dat was super om te ervaren. Zelf zegt hij dat dit een leuke en nuttige training was. Wanneer hij nu in de klas even is afgeleid, kan hij weer sneller op gang komen. Dat hij zich weer makkelijker kan richten op het schoolwerk is al een stukje winst en geeft hem ook meer zelfvertrouwen. De training viel midden in de coronatijd en de trainingen konden online worden voortgezet. Ook dit verliep super. Het contact met Sabiene hebben wij als zeer prettig ervaren.

Lees verder