Telefoon:06-30 34 14 10
Oké is goed genoeg

‘Het ging niet zo goed met oefenen de afgelopen week,’ vertelt ze als ik vraag hoe haar week was. ‘Ik kon heel moeilijk mijn aandacht erbij houden. De kinderen hadden vakantie en waren dus de hele dag thuis en dan hoor ik altijd achtergrondgeluiden. Ik probeerde het wel, maar ik voelde steeds zoveel onrust en irritatie dat ik er maar weer snel mee stopte.’

Haar woorden ‘het ging niet zo goed’ maken meteen iets duidelijk. Mindfulness kun je namelijk niet goed of fout doen. Er is immers helemaal geen streven naar een bepaald doel.

Veel mensen denken dat mediteren je rust en ontspanning brengen. Soms is dat ook zo, maar lang niet altijd. Tijdens een mindfulnessmeditatie (ook wel inzichtmeditatie genoemd) drijft naar de oppervlakte wat er al is, maar je misschien nog niet had opgemerkt. Dus als je moe bent of prikkelbaar, onrustig, gespannen, verdrietig, teleurgesteld, blij of ontspannen is dát ook wat je tegenkomt in de meditatie.

Opmerken dat je tijdens de meditatie steeds afdwaalt naar gedachten of geluiden, of dat er emoties zijn die je onaangenaam vindt ís de meditatie. Dat is wat er is op dat moment. Je wordt je ervan bewust. In tegenstelling tot op de automatische piloot je dag doordenderen zonder te merken hoe het met je gaat en wat je zo hard nodig hebt die dag.

Stress krijg je van dingen willen die er niet zijn of dingen niet willen die er wel zijn

Mindfulnessmeditatie oefent je erin om alles wat er is op te merken én toe te laten. Oké te zijn met dat wat je denkt, hoort of voelt. Ook als het niet prettig is. Op die manier leer je anders om te gaan met de moeilijke gebeurtenissen in het leven en minder stress te ervaren. Want stress krijg je van dingen willen die er niet zijn of dingen niet willen die er wel zijn.

Je interne worsteling en weerstand tegen deze onaangename gedachten, gevoelens of emoties laten tegelijkertijd een stukje van jezelf zien. Daarom heet het inzichtmeditatie. Als je vaak denkt of praat in goed of fout zegt dat iets over jouw onzekerheid, faalangst of perfectionisme. Daar kunnen we dan samen verder mee aan de slag, zodat je minder stress ervaart.

  • Assen / online
  • vrijblijvend

Bereid aan jezelf te werken en graag kennismaken? Van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Voor als je als HSP af wilt van je stressklachten en er voortaan uit wilt blijven. Meer energie, minder stress. Oftewel: ontspannen leven! Online of in mijn praktijk in Assen.

  • online
  • officiële test

Twijfel je nog of je hoogsensitief (HSP) bent of een hoogsensitieve High Sensation Seeker (HSP/HSS)? Doe de gratis test en ontdek welke eigenschappen je van jezelf herkent in beide typen.

  • hsp
  • stress, rust en ontspanning

Wekelijks een inspiratiemail met de laatste weetjes, tips en adviezen rond hoogsensitiviteit, stress, rust en ontspanning. Doe er je voordeel mee!

  • Gratis tips
  • e-book

Een praktisch e-book met alle feiten over hoogsensitiviteit, zodat je jezelf als HSP beter leert kennen. Inclusief gratis 15 waardevolle tips voor meer rust in je HSP-hoofd.

  • online
  • officiële test

Je bent al langere tijd oververmoeid, voelt je gespannen en prikkelbaar. Misschien voel jij je ook angstig en somber, en vergeet je soms dingen of maak je opeens fouten. Via deze test weet je precies hoe serieus jouw stress- en vermoeidheidsklachten zijn. De uitkomsten zijn betrouwbaar.