Je zit op de bank tv te kijken en opeens heb je zin in iets lekkers. Voordat je het weet sta je bij de voorraadkast, terwijl je met jezelf had afgesproken dat je door de week niet meer zou snoepen. Of je hebt je voorgenomen om iedere dag een flink stuk te gaan wandelen. Je kijkt naar buiten en ziet dat het grauw is en miezert. Je denkt ‘laat maar zitten, ik wandel morgen wel’. Achteraf baal je van jezelf en voel je je schuldig. Herkenbaar?
Voor mij wel hoor. Ik geloof niet (meer) in al die goede voornemens. Veel liever kijk ik per dag wat ik nodig heb. Soms is dat meer beweging, soms lekker luieren. Soms is dat gezonder eten, soms is dat iets lekkers nemen. Zo hou ik het veel beter vol en blijf ik fitter. Niet superstreng zijn en ‘moeten’, maar voelen waar ik op dat moment behoefte aan heb. Maar dat moest ik wel eerst bewust leren opmerken.
Want als we niet oppassen, neemt het pijn-genot-principe de regie over ons leven. Ons brein is namelijk altijd op zoek naar korte-termijn-genot (lekker eten, luieren, uitslapen) en het vermijden van korte-termijn-pijn (moeilijke gevoelens, inspanning, pijn). We ‘vergeten’ graag dat dit principe ons uiteindelijk vaak veel meer pijn oplevert, zoals stress, overgewicht, fysieke klachten en ziekten.
Televisie kijken of op je mobiele telefoon scrollen is een hele mooie afleiding om even niets te hoeven voelen. En het lekkers uit je voorraadkast geeft je nog meer kans om bij de pijn weg te gaan en genot te ervaren. De dag erna voel je je misschien schuldig omdat je je zo hebt laten gaan en ervaar je nieuwe pijnprikkels (‘ik ben te dik’), die dan weer opgelost moeten worden met meer genot en meer lekkers. Zo kom je makkelijk in een negatieve spiraal terecht.
Iedere dag komen talloze situaties voorbij waarbij dit pijn-genot-principe actief is: blijven liggen als de wekker gaat, niet mediteren als je niet zo lekker in je vel zit, niet sporten als je moe bent, niet wandelen als het regent, je social media tig keer checken als je je onrustig voelt, tegen iedereen ‘ja’ zeggen als je bang bent afgewezen te worden…
Als je opmerkt dat je iets anders doet dan je eigenlijk zou willen, kun je jezelf afvragen: ben ik pijn aan het vermijden of genot aan het zoeken voor de korte termijn? Op het moment dat je daar bewust van wordt, heb je ineens een keuze. Je hoeft dan niet meer te handelen vanuit je automatische piloot, maar kunt kiezen voor dat wat op lange termijn beter voor je is: minder stress, een gezonder lichaam, mentale fitheid.
Een extra tip? De vijf seconden regel. Zorg dat tussen
jouw voornemen en je daaropvolgende actie maximaal vijf seconden zit. Als je langer wacht, neemt je
brein het automatisch over en wordt het steeds moeilijker een verstandige keuze te maken. Je brein
besluit namelijk na die vijf seconden of dat wat je bedacht had te gaan doen als pijn of genot gezien
kan worden. Dus stap direct uit je bed als de wekker gaat, trek meteen je schoenen aan als je wilt
gaan wandelen en ga zitten als je wilt mediteren. En pak direct een appel als je trek hebt in plaats
van iets ongezonds. Van uitstel komt vaak afstel.
Ben je de regie over je leven wat
kwijtgeraakt? Je kunt hem weer terugpakken! Weet je niet zo goed waar je moet
beginnen? Stuur me een berichtje, dan help ik je graag met een aantal tips op weg.
Ik wens je veel geluk voor 2022!
Zit jij veel in je hoofd, voel jij je vaak gespannen en moe? Wil je leren hoe je anders kunt omgaan met moeilijke dingen in je leven? Kortom, wil jij weer rust en ontspanning ervaren in je hoofd en lijf? Een 8-weekse individuele mindfulnesstraining is een mindful coachingsprogramma waarbij we inzoomen op jouw hulpvraag. Uiteraard nemen we daarin jouw eventuele valkuilen rond hoogsensitiviteit mee. Mindfulness is bewezen effectief bij stress, angst en depressie. Vergoeding is mogelijk.
Bereid aan jezelf te werken en graag kennismaken? Van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Voor als je als HSP af wilt van je stressklachten en er voortaan uit wilt blijven. Meer energie, minder stress. Oftewel: ontspannen leven! Online of in mijn praktijk in Assen.
Je hebt een 8-weekse mindfulnesstraining gevolgd, die je goed heeft gedaan. Je bent bewuster gaan leven en voelt tegenwoordig beter hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Toch is het allemaal wat weggezakt en merk je dat je de laatste tijd niet meer zo lekker in je vel zit. Bovendien wil je verder met je persoonlijke groei. Je wilt vaker bewuste keuzes maken, die écht bij jou passen. Ook als dat spannend is.
Jouw HSP-hoofd maakt overuren. Dat volle, drukke hoofd geeft je een gevoel van spanning en onrust. Je staat altijd 'aan' en kunt je uitknop niet vinden. Deze mini-training brengt rust in je HSP-hoofd! Je leert op een eenvoudige, praktische manier kennismaken met mindfulness. Inclusief e-book met uitleg en oefeningen en een online leeromgeving met video's en geluidsbestanden.