Telefoon:06-30 34 14 10
Je burn-out zien als een cadeautje

Mijn burn-out zien als een cadeautje? Nou, ik had liever iets anders gekregen,' ze kijkt me wat verontwaardigd aan. Ze is oververmoeid en heeft nergens energie meer voor, het huilen staat haar nader dan het lachen en ze heeft een geheugen als een zeef. Op haar werk maakt ze regelmatig fouten, plannen en organiseren gaat haar steeds moeilijker af en een boek lezen kan ze al een hele tijd niet meer. Haar hoofd zit gewoon te vol. En dan zeg ik dat ze haar burn-out moet zien als een cadeautje. Lekker dan.

Toch kun je het zo zien. Je burn-out gaat er namelijk voor zorgen dat je weer een gezonde versie van jezelf wordt. Ons lichaam is zo gemaakt dat het zichzelf (meestal) weer kan herstellen. In plaats van doen, hoef je ‘alleen maar’ te laten. En dat vinden HSP’ers vaak moeilijk.

HSP zijn geneigd om altijd maar bezig en ‘in controle’ te zijn. We willen dingen fixen, oplossen, afvinken. Er staat altijd wel iets op ons to-do lijstje en ons sterke verantwoordelijkheidsgevoel maakt dat we altijd wel door kunnen gaan. Er ligt altijd wel werk, een zorgtaak of huishoudelijke klus op ons te wachten. We gunnen onszelf te weinig rust om echt te herstellen van alle fysieke en mentale inspanningen die we iedere dag verrichten. En die hersteltijd hebben we met ons drukke bestaan en diepe nadenken over van alles en nog wat juist heel hard nodig.

En dan hebben we ook nog zo’n streng stemmetje in ons achterhoofd dat altijd commentaar levert. We zetten dus maar weer een tandje bij en gaan nog even door. ‘Nait zoes’n moar broezen en kop d’r veur’ zeggen ze in Groningen. Oftewel ‘niet zeuren, maar doorgaan’. En daar gaat het juist mis!

Juist die houding van altijd maar doorgaan, maakt je overspannen en burn-out. Je staat daarmee je eigen herstel in de weg, want je hoort niet welke signalen je lichaam je al tijden geeft. Of je hoort het wel, maar luistert er niet naar en gaat op pure wilskracht over al je grenzen heen. Totdat je niet meer kunt. Dan ben je burn-out. Met een beetje mazzel ben je dat punt net voor en trap je eerder op je rem. Dat noemen we dan overspannen.

En daarom is een burn-out een cadeautje. Je lichaam dwingt je écht te vertragen en tot stilstand te komen. Je rust te pakken en fysiek te herstellen. Want langdurige stressklachten zijn een lichamelijk probleem. Je hele stresssysteem ligt overhoop en moet weer tijd krijgen om zichzelf te herstellen.

Juist die houding van altijd maar dóórgaan, maakt je overspannen en burn-out

Aanvaarden dat je overspannen of burn-out bent is daarbij belangrijk, maar vaak ontzettend moeilijk merk ik in mijn praktijk. Vaak dan nog willen mensen van alles doen om ervan af te komen. En dat was nou net het hele punt: je moet niet doen, maar laten. Niet in de actiemodus, maar tot stilstand komen. Hoe harder je probeert ervan af te komen, hoe langer je herstel duurt.

En dus is mijn eerste advies altijd: slapen, slapen, slapen, en rust en ontspanning nemen. En verder zoveel mogelijk taken uit handen geven en stressoren vermijden. Niks doen dus. En dat is moeilijk! Helemaal als je een hoogsensitieve high sensation seeker (HSP/HSS) bent, want dan ben je ook nog eens allergisch voor saaiheid, verveling en sleur. En toch moet je daar een tijdje aan toe geven om je lichaam te laten herstellen en je batterij weer op te laden.

Meestal moet het lichaam zelfs eerst weer leren hoe het kan ontspannen. Want vaak lukt dat helemaal niet meer bij langdurige stress en zijn je lichaam en hoofd enorm onrustig. Als je na een week of zes tot acht weer voldoende energie hebt, gaan we werken aan het (h)erkennen van je valkuilen en ervoor zorgen dat je daar voortaan uitblijft.

Dan kun je na je hersteltijd weer vol energie de dingen doen die je het liefste doet. En dat is dat cadeautje.

Wil jij weten hoe het staat met jouw stress- en vermoeidheidsklachten? Mijn officiële Stress-check geeft duidelijkheid en betrouwbare resultaten.

  • Assen / online
  • vrijblijvend

Bereid aan jezelf te werken en graag kennismaken? Van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Voor als je als HSP af wilt van je stressklachten en er voortaan uit wilt blijven. Meer energie, minder stress. Oftewel: ontspannen leven! Online of in mijn praktijk in Assen.

  • online
  • officiële test

Twijfel je nog of je hoogsensitief (HSP) bent of een hoogsensitieve High Sensation Seeker (HSP/HSS)? Doe de gratis test en ontdek welke eigenschappen je van jezelf herkent in beide typen.

  • hsp
  • stress, rust en ontspanning

Wekelijks een inspiratiemail met de laatste weetjes, tips en adviezen rond hoogsensitiviteit, stress, rust en ontspanning. Doe er je voordeel mee!

  • Gratis tips
  • e-book

Een praktisch e-book met alle feiten over hoogsensitiviteit, zodat je jezelf als HSP beter leert kennen. Inclusief gratis 15 waardevolle tips voor meer rust in je HSP-hoofd.

  • online
  • officiële test

Je bent al langere tijd oververmoeid, voelt je gespannen en prikkelbaar. Misschien voel jij je ook angstig en somber, en vergeet je soms dingen of maak je opeens fouten. Via deze test weet je precies hoe serieus jouw stress- en vermoeidheidsklachten zijn. De uitkomsten zijn betrouwbaar.