Telefoon:06-30 34 14 10
Anna (14) - Leerling 2 vmbo

Toen ik voor het eerst bij Sabiene kwam voor mindfulness, voelde ik me al een hele tijd super opgefokt. Het ging helemaal niet goed op school. Ik had er steeds heel veel gedoe. Bijna dagelijks ruzie met klasgenoten, maar ook met docenten. Ik begreep hen niet en zij mij niet. Ik werd daar heel geïrriteerd van. Klasgenoten bleven soms maar doorgaan met irritant gedrag, ook als ik ze vroeg ermee te stoppen. Bijvoorbeeld met het tikken met hun pen of steeds tegen mijn stoel aanschoppen. Ik kon mezelf dan niet meer beheersen en verloor mijn geduld. Ik begon te schelden en werd soms zelfs agressief en begon dan te slaan. Soms ook omdat een ander begon hoor, dat liet ik niet zomaar over me heen gaan. Docenten zagen vaak niet wat de aanleiding was voor mijn gedrag en gaven mij dan straf. Het werd zo erg dat ik zelfs een paar dagen werd geschorst van school.

Mindfulness heeft ervoor gezorgd dat ik minder woedeaanvallen heb

De mindfulnesslessen van Sabiene hebben me geleerd om op te merken dat ik irritatie voel opkomen in mijn lichaam. Hoe ik van rust, naar irritatie ga en dan pas boos en woedend word. Daardoor kan ik eerder bij mezelf ingrijpen. Het lukt me nu vaker om rustiger te blijven. Ik heb heel veel geoefend met mijn adem, en om niet vanuit mijn automatische piloot te reageren als ik irritatie voel opkomen. Het geeft me een soort pauze waarin ik even tijd heb om na te denken hoe ik op een andere, verstandigere manier kan omgaan met deze situatie. Ik merk dat het veel meer helpt om rustig te vertellen wat me dwars zit, dan om meteen agressief te worden in mijn stem of gedrag.

Ik voel nu eerder dat ik boos word, waardoor ik rustiger en verstandiger kan reageren

Toch heb ik besloten om na de vakantie naar een andere school te gaan. Ik heb zin in een frisse start met andere klasgenoten en docenten. En ik weet dat ik altijd weer bij Sabiene terecht kan voor een opfrisles als dat nodig is.